Luxusní perník s jablky a čokoládovou polevou
Máte nějaká stravovací omezení a chcete si pochutnat na něčem dobrém? Tenhle skvostný perník je bez lepku, mléka, laktózy, sóji i vajec. A i přesto je naprosto vynikající. Na perníkovém korpusu je vrstva z dušených jablíček, vše završeno jemnou čokoládovou krustou. Jakmile ho jednou vyzkoušíte, už nikdy nebudete péct jiný! A věřte, že bude chutnat i těm, kdo se stravují „normálně“ a nemají žádné dietní restrikce.
Na korpus budete potřebovat:
-
1 šálek (250 ml) strouhaných jablek
-
2 šálky rostlinného mléka (např. mandlového, bezlepkového ovesného, rýžového apod.)
-
1/2 šálku oleje (např. kokosového)
-
1/2 šálku kokosového (nebo jiného) cukru
-
1/2 šálku kokosové mouky
-
1 šálek pohankové mouky
-
2 polévkové lžíce neslazeného kakaa
-
2 polévkové lžíce perníkového koření
-
1 polévkovou lžíci prášku do pečiva bez fosfátů
-
Špetku soli
Na jablečnou vrstvu budete potřebovat:
-
1/2 kg jablek
-
2 polévkové lžíce kokosového (nebo jiného) cukru
-
1/2 čajové lžičky mleté skořice a 1/2 čajové lžičky mletého kardamomu
-
1 až 2 čajové lžičky citronové šťávy
-
Vanilku dle chuti
-
300 ml vody
-
1 vanilkový pudinkový prášek
Na čokoládovou vrstvu budete potřebovat:
-
2 hořké vysokoprocentní čokolády (200 g)
-
3 polévkové lžíce kokosového oleje
Na ozdobu jsme použili (ale není to nutné):
-
Okvětní plátky růží
-
Jedlý zlatý posyp
Postup:
-
Do mísy vložte nahrubo nastrouhaná jablka a postupně přidejte všechny mokré a poté i suché ingredience. Dobře promíchejte.
-
Troubu rozehřejte na asi 175 stupňů.
-
Použijte menší obdélníkovou formu nebo pekáč, kterou dobře vymažte a vysypte např. rýžovou krupičkou. Vlijte do ní těsto.
-
Jakmile je trouba rozehřátá, vložte do ní pekáč a pečte cca 35 až 40 minut (záleží na konkrétní troubě – průběžně kontrolujte pohledem i špejlí). Jakmile se kraje těsta odchlipují od pekáče a vytažená špejle je suchá, je těsto hotové.
-
Zatímco se korpus peče, připravte si jablečnou vrstvu. Jablka nakrájejte na malé kostičky, vložte do hrnce, přidejte koření, cukr a citronovou šťávu a duste, dokud nejsou jablka měkká. Bude to trvat asi 15 minut. V případě potřeby je možné lehce podlít vodou.
-
V 300 ml vody si rozmíchejte pudinkový prášek. Když jsou jablka měkká, přilejte k nim vodu s pudinkem a asi 2 až 3 minuty provařte.
-
Jablečno-pudinkovou směs vlijte na hotový a ještě horký korpus a rovnoměrně rozetřete. Dejte chladit.
-
Jakmile je korpus s jablky vychlazený, ve vodní lázni si rozpusťte čokoládu s kokosovým olejem a vlijte na korpus. Dejte znovu chladit. Můžete ozdobit dle libosti.
-
Před krájením dejte perník do tepla, aby čokoláda povolila.
