Výživářky z Institutu nutriční péče

Luxusní perník s jablky a čokoládovou polevou

Máte nějaká stravovací omezení a chcete si pochutnat na něčem dobrém? Tenhle skvostný perník je bez lepku, mléka, laktózy, sóji i vajec. A i přesto je naprosto vynikající. Na perníkovém korpusu je vrstva z dušených jablíček, vše završeno jemnou čokoládovou krustou. Jakmile ho jednou vyzkoušíte, už nikdy nebudete péct jiný! A věřte, že bude chutnat i těm, kdo se stravují „normálně“ a nemají žádné dietní restrikce.

Na korpus budete potřebovat:

  • 1 šálek (250 ml) strouhaných jablek

  • 2 šálky rostlinného mléka (např. mandlového, bezlepkového ovesného, rýžového apod.)

  • 1/2 šálku oleje (např. kokosového)

  • 1/2 šálku kokosového (nebo jiného) cukru

  • 1/2 šálku kokosové mouky

  • 1 šálek pohankové mouky

  • 2 polévkové lžíce neslazeného kakaa

  • 2 polévkové lžíce perníkového koření

  • 1 polévkovou lžíci prášku do pečiva bez fosfátů

  • Špetku soli

Na jablečnou vrstvu budete potřebovat:

  • 1/2 kg jablek

  • 2 polévkové lžíce kokosového (nebo jiného) cukru

  • 1/2 čajové lžičky mleté skořice a 1/2 čajové lžičky mletého kardamomu

  • 1 až 2 čajové lžičky citronové šťávy

  • Vanilku dle chuti

  • 300 ml vody

  • 1 vanilkový pudinkový prášek

Na čokoládovou vrstvu budete potřebovat:

  • 2 hořké vysokoprocentní čokolády (200 g)

  • 3 polévkové lžíce kokosového oleje

Na ozdobu jsme použili (ale není to nutné):

  • Okvětní plátky růží

  • Jedlý zlatý posyp

Postup:

  1. Do mísy vložte nahrubo nastrouhaná jablka a postupně přidejte všechny mokré a poté i suché ingredience. Dobře promíchejte.

  2. Troubu rozehřejte na asi 175 stupňů.

  3. Použijte menší obdélníkovou formu nebo pekáč, kterou dobře vymažte a vysypte např. rýžovou krupičkou. Vlijte do ní těsto.

  4. Jakmile je trouba rozehřátá, vložte do ní pekáč a pečte cca 35 až 40 minut (záleží na konkrétní troubě – průběžně kontrolujte pohledem i špejlí). Jakmile se kraje těsta odchlipují od pekáče a vytažená špejle je suchá, je těsto hotové.

  5. Zatímco se korpus peče, připravte si jablečnou vrstvu. Jablka nakrájejte na malé kostičky, vložte do hrnce, přidejte koření, cukr a citronovou šťávu a duste, dokud nejsou jablka měkká. Bude to trvat asi 15 minut. V případě potřeby je možné lehce podlít vodou.

  6. V 300 ml vody si rozmíchejte pudinkový prášek. Když jsou jablka měkká, přilejte k nim vodu s pudinkem a asi 2 až 3 minuty provařte.

  7. Jablečno-pudinkovou směs vlijte na hotový a ještě horký korpus a rovnoměrně rozetřete. Dejte chladit.

  8. Jakmile je korpus s jablky vychlazený, ve vodní lázni si rozpusťte čokoládu s kokosovým olejem a vlijte na korpus. Dejte znovu chladit. Můžete ozdobit dle libosti.

  9. Před krájením dejte perník do tepla, aby čokoláda povolila.

Hubnutí

Udržitelné hubnutí bez extrémů. Sestavíme pro vás plán na míru s respektem k vašemu tělu, chuťovým preferencím i životnímu stylu.

Speciální diety

Stravování bez lepku, laktózy, při histaminové intoleranci a dalších omezeních. Pomůžeme vám jíst vyváženě, chutně a bez obav.

Dlouhodobý program

Dlouhodobý program pro skutečné změny. Individuální plán včetně pravidelných konzultací a průběžné intenzivní podpory po dobu 3 nebo 6 měsíců.

InBody analýza

Detailní analýza složení těla a metabolismu na nejmodernější verzi přístroje InBody. Měření je rychlé, neinvazivní a výsledky máte k dispozici okamžitě.