Když bezlepková dieta nestačí: Proč někteří celiaci reagují i na bezlepkové potraviny?
Celiakie je autoimunitní onemocnění, jehož jedinou známou léčbou je celoživotní bezlepková dieta. Většina lidí po vyřazení lepku zaznamená výrazné zlepšení zdravotního stavu. Přesto existuje skupina lidí, kteří i přes přísné dodržování bezlepkové diety i nadále pociťují různé zažívací potíže, únavu, bolesti břicha nebo jiné nespecifické příznaky.
Tyto situace se nejčastěji týkají lidí s diagnózou celiakie, u kterých může docházet k reakci na jiné složky stravy nebo k reakci na potraviny kontaminované lepkem. Podobné obtíže se však mohou vyskytnout také u osob s tzv. neceliakální glutenovou senzitivitou, tedy s citlivostí na lepek bez autoimunitního pozadí, a v některých případech i u lidí s alergií na lepek/pšeničné bílkoviny.
Kontaminace lepkem
Jedním z nejčastějších důvodů, proč i po nasazení bezlepkové diety přetrvávají příznaky, je nedostatečná kontrola kontaminace lepkem. Lepek totiž může být přítomný ve stopovém množství v rámci prostor kuchyně a kuchyňského vybavení (např. společné prkénko, dřevěné vařečky, toustovač, mixér…), v průmyslově zpracovaných potravinách nebo při stravování mimo domov (např. smažení pokrmů v oleji, ve kterém se připravovaly potraviny s obsahem lepku).
Další složky bezlepkových obilovin
Někteří lidé mohou reagovat i na bezlepkové obiloviny (např. kukuřice, rýže, amarant, quinoa), nebo na složky běžně obsažené v pšenici, které však nejsou lepek. Jde o bílkoviny přirozeně obsažené v obilovinách, které mohou podporovat zánětlivou reakci střev, a to i u bezlepkových produktů, pokud obsahují jiné obilné složky, či lektiny – rostlinné bílkoviny, které jsou součástí mnoha rostlin, hlavně luštěnin, obilovin a některých druhů zeleniny.
Vysoce průmyslově zpracované potraviny
Není výjimkou, že některé bezlepkové výrobky obsahují různé škroby (deproteinovaný pšeničný, kukuřičný, bramborový či tapiokový), stabilizátory a aditiva, které mohou být u citlivějších osob hůře stravitelné. I lidé s neceliakální glutenovou senzitivitou nebo s kombinovanými intolerancemi mohou reagovat na tyto složky podobně jako celiaci.
Potřebujete poradit s bezlepkovou či jinou dietou? Objednejte se na seznamovací 30minutovou konzultaci ZDARMA!
Když vás netrápí jen lepek
U části lidí s celiakií se mohou rozvíjet další intolerance, které nejsou přímo spojeny s lepkem, ale mohou zhoršovat trávení nebo celkový stav.
- Laktózová intolerance je běžná u čerstvě diagnostikovaných pacientů s poškozenou sliznicí tenkého střeva.
- Fruktózová malabsorpce (intolerance fruktózy) je stav, kdy dochází k poruše vstřebávání fruktózy obsažené v ovoci, zelenině, medu, stolním cukru nebo glukózo-fruktózovém sirupu. Fruktóza se v tomto případě nevstřebá a může docházet k nadýmání, bolestem břicha, průjmu nebo zácpě.
- FODMAP je pak zkratka pro skupinu špatně vstřebatelných sacharidů, které také mohou způsobovat obdobné potíže. Spadají sem fermentovatelné oligosacharidy (pšenice, cibule, luštěniny), disacharidy (např. laktóza), monosacharidy (fruktóza, viz výše) a polyoly (sorbitol a mannitol). Ve větším množství mohou způsobovat průjmy.
- Histaminová intolerance se může projevovat rozličnými příznaky, jako jsou třeba bolesti hlavy, zažívací obtíže, únava nebo kožní reakce.
Tyto stavy se mohou vyskytnout i u lidí s neceliakální glutenovou senzitivitou nebo alergií, ale častější jsou u celiakie, jelikož to úzce souvisí s mírou poškození sliznice tenkého střeva.
Jak dál?
Základem je důkladná analýza jídelníčku, vč. velice pečlivého čtení složení jednotlivých potravin, a sledování jednotlivých symptomů. Pokud potíže přetrvávají i při dlouhodobém bezlepkovém režimu, může být užitečné:
- vést si deník konzumovaných potravin a výskytu příznaků,
- provést pečlivou revizi skrytých zdrojů případné kontaminace,
- zvážit provedení vyšetření a testů u lékaře,
- zvážit dočasnou eliminační dietu pod vedením odborníka,
- nepodceňovat vliv stresu.
Několik rad na závěr
Při podezření na kontaminaci lepkem se zaměřte na „čisté“ suroviny a domácí přípravu jídel. Omezte vysoce průmyslově zpracované bezlepkové výrobky. Mohou totiž obsahovat složky, které dráždí trávení.
Pokud máte podezření na další intoleranci, rozhodně zbytečně neexperimentujte a obraťte se na nutričního specialistu. Velice důležité jsou i pravidelné kontroly u lékaře, který může kontrolovat hladiny jednotlivých protilátek, stejně jako stav vitaminů a minerálních látek, a případně provést potřebná vyšetření.
Příčiny přetrvávajících potíží mohou být různorodé, od skrytého lepku přes jiné složky potravin až po souběžné intolerance nebo problémy s trávením. Klíčem k úspěchu je individuální přístup a odborné vedení, které pomůže vyhnout se zbytečným chybám.
Pokud se v této situaci poznáváte, nejste sami. Je ale dobré vědět, že řešení vždy existuje.
Potřebujete poradit s bezlepkovou či jinou dietou? Objednejte se na seznamovací 30minutovou konzultaci ZDARMA!