Výživářky z Institutu nutriční péče

BLOG

Když bezlepková dieta nestačí: Proč někteří celiaci reagují i na bezlepkové potraviny?

Celiakie je autoimunitní onemocnění, jehož jedinou známou léčbou je celoživotní bezlepková dieta. Většina lidí po vyřazení lepku zaznamená výrazné zlepšení zdravotního stavu. Přesto existuje skupina lidí, kteří i přes přísné dodržování bezlepkové diety i nadále pociťují různé zažívací potíže, únavu, bolesti břicha nebo jiné nespecifické příznaky.


Návštěva restaurace při hubnutí nemusí být problém. Stačí si umět vybrat!

Mnoho lidí si myslí, že při hubnutí je třeba se restauracím vyhýbat obloukem. Zbytečně se tak ale ochuzují o možnost zpestření každodenního jídelníčku. Návštěva restaurace nemusí být ani v redukčním režimu žádný stres. Stačí vědět, jaké jídlo si vybrat. Přestože ne všechna nabízená jídla obvykle podporují zdravý životní styl, máme pro vás několik tipů, které vám pomohou s udržením nastavených cílů.


Flexitariánství: Cesta k zdravějšímu a udržitelnějšímu stravování

Flexitariánství je moderní stravovací styl, který kombinuje benefity vegetariánské stravy s občasnou konzumací masa a dalších živočišných produktů. Tento přístup umožňuje lidem těšit se z výhod rostlinné stravy, aniž by se museli úplně vzdát masa. Ideální je pro ty, kteří chtějí jíst zdravěji, ale nejsou připraveni nebo nechtějí zcela přejít na vegetariánskou či veganskou stravu.


Strava bez lepku a živočišných surovin jde dohromady. Je ale třeba pečlivě plánovat

Bezlepková dieta a zároveň i veganská strava představuje z pohledu výživy specifickou výzvu. Oba přístupy totiž výrazně omezují výběr potravin, které lze konzumovat. Pokud jste celiak, trpíte alergií na lepek či pšenici, je třeba kromě pšenice eliminovat ječmen, žito a oves, které obsahují lepek. U vegetariánské, případně veganské stravy jsou pak vyloučeny živočišné produkty jako maso a masné výrobky, mléčné produkty, vejce a med.


Cizrna se tváří nenápadně, ale je to malý zázrak. Jak ji využít v kuchyni?

Cizrna (Cicer arietinum) je luštěnina, která pochází z oblasti Středního východu. Pěstování cizrny sahá až do doby před více než 7 000 lety. V kuchyni je neuvěřitelně všestranná a lze ji použít v mnoha pokrmech. Představuje bohatý zdroj bílkovin, což z ní činí vynikající náhradu za maso v rostlinné stravě. Sto gramů nevařené cizrny obsahuje přibližně 20 gramů bílkovin.


Bezlepková dieta a nedostatek vlákniny. Jak jí mít dost a čemu se vyhnout?

Vláknina je nezbytnou složkou zdravé stravy. Přispívá totiž k optimálnímu trávení, podporuje střevní mikrobiom a pomáhá předcházet zácpě. Rozpustná vláknina, kterou najdeme například v ovoci, zelenině či luštěninách, pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a regulovat hladinu cukru v krvi. Ta nerozpustná, kterou získáváme z celozrnných obilovin či některé zeleniny, funguje jako kartáč pro naše střeva, zlepšuje peristaltiku a zabraňuje zácpě. 


Bezlepkové potraviny nemusí být automaticky zdravé ani vhodné pro hubnutí

Bezlepková dieta se v posledních letech stala velmi populární. Oblíbená je i mezi lidmi, kteří netrpí celiakií nebo alergií na lepek či pšenici, ale také mezi těmi, kteří se domnívají, že jim vyloučení lepku přinese zdravotní benefity. Mnoho lidí také nabylo dojmu, že bezlepkové potraviny jsou nejenom automaticky zdravé, ale také jim pomohou zhubnout. Je tomu opravdu tak?


Nedostatek vápníku u osob s laktózovou intolerancí nebo alergií na mléčnou bílkovinu

Vápník je klíčovým minerálem pro naše tělo, zejména pro zdraví kostí a zubů. Až 99 % vápníku v našem těle se nachází právě v kostech a zubech, kde zajišťuje jejich pevnost. Kromě toho hraje důležitou roli při svalových kontrakcích, správné funkci nervového systému a regulaci srdečního rytmu. Pokud vápníku není ve stravě dostatek, tělo si ho začne „vypůjčovat“ z kostí, což vede k jejich oslabení. Dlouhodobý nedostatek vápníku může vést k osteoporóze, zvýšenému riziku zlomenin a problémům s růstem kostí, zejména u dětí a dospívajících. 


Čím nahradit mléko v kuchyni? Alternativy pro ty, kdo trpí laktózovou intolerancí nebo alergií na mléčnou bílkovinu

Mléko a mléčné výrobky tvoří důležitou součást mnoha jídelníčků, protože jsou nejen zdrojem kvalitních bílkovin, ale také nezbytného vápníku. Pro lidi trpící laktózovou intolerancí nebo alergií na mléčnou bílkovinu však mohou tyto potraviny způsobovat zdravotní problémy. Jak ale nahradit mléko a mléčné výrobky v kuchyni tak, aby zůstala strava výživově plnohodnotná? Pojďme se podívat na praktické alternativy a také na to, jak zajistit dostatek bílkovin a vápníku.

Další

Hubnutí

Udržitelné hubnutí bez extrémů. Sestavíme pro vás plán na míru s respektem k vašemu tělu, chuťovým preferencím i životnímu stylu.

Speciální diety

Stravování bez lepku, laktózy, při histaminové intoleranci a dalších omezeních. Pomůžeme vám jíst vyváženě, chutně a bez obav.

Dlouhodobý program

Dlouhodobý program pro skutečné změny. Individuální plán včetně pravidelných konzultací a průběžné intenzivní podpory po dobu 3 nebo 6 měsíců.

InBody analýza

Detailní analýza složení těla a metabolismu na nejmodernější verzi přístroje InBody. Měření je rychlé, neinvazivní a výsledky máte k dispozici okamžitě.